Kazdağı Çorbası,
Ege’nin yöresel bir çorbasıdır. Tarhana ile yapılır. Ege’nin farklı yerlerinde
ek malzemeler farklılık gösterebilir. Çoğunlukla börülce kullanılarak yapılır.
Fasulye içeren Kazdağı Çorbası Tarifleri de vardır. Benim tarifim nohutlu.
Nohutlarımı da, paketi açtığım gün, hepsini birlikte büyük bir tencerede
haşlayıp, poşetlere doldurarak derin dondurucuda saklıyorum. İstediğim zaman
çıkarıp, suya tutarak biraz çözülmesini sağladıktan sonra kullanıyorum. Klasik
sebze yemeklerinin çoğuna bir iki avuç nohut ekliyorum. Hem besin değeri
artıyor hem de sebzelerle nohut birbirine çok yakışıyor. Aynı uygulamayı, kuru
fasulye, Meksika fasulyesi, barbunya hatta mercimekle bile yapmak mümkün. Siz Kazdağı Çorbanızda paşa gönlünüzün
istediği malzemeyi kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
·
5 yemek kaşığı tarhana
·
2 parça tavuk kalça
·
1 domates
·
2 biber
·
1 soğan
·
2 diş sarımsak
·
1 çay bardağı haşlanmış nohut
·
1 çay bardağı tel şehriye
·
1 kaşık salça
·
Tuz
·
Karabiber
·
Tereyağı
Hazırlanışı:
Tavuk kalçalarını haşlıyoruz ve çıkan tavuk suyunu soğutuyoruz.
Bir tencerede tereyağında soğanı kavuruyoruz. İnce kesilmiş biberleri
ekliyoruz. Biraz sararınca, sarımsakları ve küp kesilmiş domatesleri ekliyoruz.
Domatesler yumuşayınca, salçayı ilave ediyoruz. Tavuk suyunu ve tarhanayı
ekliyoruz. İnce ince didiklenmiş tavuk kalçalarını, haşlanmış nohutu, tuzunu ve
karabiberini de ekliyoruz. Durmadan karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynayınca
şehriyeleri ekliyoruz. Birkaç dakika kısık ateşte kaynamaya bırakıyoruz.
Kazdağı
Çorbanız
hazır, Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder