9 Nisan 2015 Perşembe

Elmalı Turta Tarifi


Fırından yeni çıkmış bir Elmalı Turta mis gibi kokusuyla evi doldurduğu zaman, bilirsiniz ki ihtiyacınız olan her şey orada, o evin içindedir.

Çocukluğunuzun o vazgeçilmez hatıralarına aittir aslında koku, yoksa Elmalı Turta bahane...

Tatlı tarifleri arasında her zaman kendine yer bulan elma, ister bir elmalı kurabiye, ister bir elmalı kek, ister bir elmalı pasta olsun, daima kendinden beklenen lezzeti hamura işleyecektir. 

Bizde geleneksel olarak elmalı turta tarifi, soğuduktan sonra dilimlenerek servis edilir. Fakat geçenlerde Amerika'daki hani o koca koca göbekli, motorcu adamların, elmalı turta'yı sıcakken, kalıbından çıkarmadan ve ortasından kaşıklamaya başlayarak yedikleri ve elmalı turtanın bu şekilde yenmesi gerektiğini anlattıkları bir program gördüm. Ne yalan söyleyeyim, benim aklıma yattı. Üstelik o mis gibi kokusu evi öylesine sarmışken turta'nın soğumasını beklemek de, insan üstü bir çaba gerektiriyor zaten. Ve sıcakken elmalı turta bambaşka bir lezzet, bunu da belirtmeliyim...

Neyse, ben Elmalı Turta nasıl yapılır merak edenler için tarifi vereyim de, siz ister soğumasını bekleyin, ister sıcakken yiyin.

İşte nefis Elmalı Turta Tarifi;

Elmalı Turta Malzemeler;


  • 2 yumurta
  • 1 fincan pudra şekeri
  • 150 gr tereyağ
  • 7 fincan un
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 1 paket vanilya
iç harcı için;

  • 5 adet elma
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı toz zencefil
  • 3 yemek kaşığı esmer şeker
  • çekilmiş ceviz
  • 1 paket krema
Elmalı Turta Yapılışı;

Kabuklarını soyduğunuz elmaları ince ince dilimleyin ve bir tavada, şekerle birlikte yumuşayıncaya kadar pişirin. Tarçın, zencefil ve ceviz ekleyin. İsteğe göre karanfil tozu ve kuru üzüm de ilave edilebilir. 

Hamurun tüm malzemelerini birleştirerek güzelce yoğurun ve buzdolabında 15 dakika kadar bekletin.

Eğer büyük bir turta yapacaksanız hamuru ikiye ayırın. Tart kalıbınızı yağlayıp ya da yağlı kağıt üzerine hamuru elinizle aça aça yerleştirin ve kenarlarını da kaplayacak şekilde tart kalıbınızı tamamen hamurla kaplayarak alt katı oluşturun. 

Küçük tart kalıplarında yapacaksanız, her bir kalıbın altı ve üstü için ikişer parça ayıracak şekilde tart kalıplarınızın sayısına göre hamurlarınızı bölün. Ve her bir kalıbın alt katına hamur tabanınızı yayın.

Üzerine elmalı içi dökün ve her yerine yayın. Kremayı da en son elmaların üzerine ve aralarına dökerek, daha nemli ve yumuşak bir iç malzeme elde edin. Krema tartın tadını ağırlaştırmıyor, aksine hafifletiyor bence. Ama bu da isteğe bağlı. Krema eklemezseniz de olur.

Şimdi turtanın üstü için ayırdığınız hamuru güzelce açın ve ister bütün halde(bütün olarak kapatacaksanız, turtanın ortasında bir delik açmalısınız), ister şeritler keserek, yada üst hamurunuzun buzlukta biraz dondurduktan sonra elmaların üzerine rendeleyerek turtanızın üzerini kapatın. Ayırdığınız küçük hamur parçalarını, kurabiye kalıplarıyla kesip şekillendirerek, çiçeklerle, yapraklarla, kalplerle turtanızın üzerine süslemeler de yapabilirsiniz. Tamamen keyfinize bağlı.

170 derecede ısıtılmış fırında, yaklaşık 45-50 dakika kadar pişmeye bırakın.
Birkaç dakika soğuduktan sonra üzerine süzgeçle pudra şekeri serpin.

İster sıcak, ister soğuk olarak, yanında krema ya da dondurma ile servis yapabilirsiniz.

Nefis Elmalı Turta hazır. Afiyet Olsun...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder