Dolma etli ya da zeytinyağlı çeşitleriyle Türk mutfağının
vazgeçilmez lezzetlerindendir. Benim vereceğim dolma alışık olduklarımızdan
biraz daha farklı yapılıyor ve bir parça daha zahmetli. Ama kesinlikle
zahmetlerinize değiyor. Dolmanın kıyması çiğden değil önce kavrulduktan sonra
konuyor. Bir de sebzeler önce kızartılıp sonra dolduruluyor. En son fırında tüm
lezzetler birleşiyor.
Fırında Etli Dolma
Tarifi için gereken malzemeler;
500 gr kıyma
4-5 adet dolmalık biber
2 adet patlıcan
2 adet kabak
1 adet soğan
2 diş sarımsak
2 domates
1 kaşık domates- biber karışık salça
Tuz
Karabiber
Sıvı yağ
Fırında Etli Dolma
Hazırlanışı;
Önce patlıcanları alacalı soyup ortadan ikiye kestikten
sonra oyun ve bir süre tuzlu suda bekletin. Bu sırada kabakları da ortadan
ikiye bölüp, oyun. Kabakları soymayın. Dolmalık biberleri de hazırlayın. Bu
sırada kızartma yağınız kızmakta olsun. Bir yandan soğanları ve kıymayı
kavurun, ince kıyılmış sarımsakları, tuz ve karabiberini ve bir kaşık salçayı
ekleyin. Güzelce kavrulduktan sonra soğumaya bırakın. Sebzeleri sırayla kızgın
yağda kızartın. Havlu peçete ile fazla yağını aldırın. El yakmayacak kadar
soğuyan kızarmış sebzelerinizi kıymalı içle doldurun. Hazırladığınız dolmaları
bir fırın tepsisine düzgünce dizin. Küp küp doğradığınız domatesleri dolmaların
üzerine doldurun, kalanını da tepsinin içine dökün. Tepsinin içine yarım bardak
kadar su ilave edip 180-200 derecelik fırında 10-15 dakika kadar pişirin.
Fırında Etli Dolma
hazır. Afiyet Olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder