1 Şubat 2015 Pazar

Elazığ'ın Yöresel lezzeti; Sırın



Sizlere çok lezzetli ve çok basit yöresel bir yemek tanıtacağım. Genelde meze olarak tüketilir. Elazığ yöresinin vazgeçilmez lezzeti: Sırın


Malzemeler
  • Yufka ekmek 
  • Süzme yoğurt
  • Sarımsak
  • Tereyağı
  • Pul biber



Hazırlanışı

Malzemeleri temin ettikten sonra işe koyulalım.
Öncelikle yufka ekmeği bilmeyenler için tarif edelim. Eskiden evlerde yapılan bu ekmek böreklik yufka inceliğinde fakat ondan daha fazla pişmiş ekmektir. Yufka satan yerlerde temin edebilirsiniz.

Bütün bir yufkayı ortadan ikiye bölün. 2 parmak eninde olacak şekilde yarım yufkayı rulo katlayın. Daha sonra bıçakla 1-2 parmak eninde kesin ve oluşan küçük ruloları servis yapacağınız tabağa dik dik dizin. Aralarında boşluk kalmamalı. Çünkü boşluk olursa rulolar açılır. Eğer porsiyonluk yapmak isterseniz herkes için küçük tabaklar oluşturun. Çünkü sırın yapıldığı tabakta servis edilir. Başka bir tabağa almaya kalkarsanız bozulacaktır.

Ruloları tabağa sıkıca doldurduktan sonra elimizi ıslatıp hafif nemlendirecek şekilde üzerlerine su serpiyoruz. Daha sonra sarımsaklı yoğurt hazırlıyoruz. Sarımsağı isteğe bağlı olarak ayarlayabilirsiniz fakat unutmayın ki bu tarife asıl tat veren şey sarımsak.

Hazırladığımız sarımsaklı yoğurdu tabakların üzerine döküyoruz. Yoğurt tüm ruloların üzerini kapatmalı. Daha sonra küçük bir tavada tereyağını eritip pul biberi yakıyoruz. Fakat bu karışımı servise yakın dökmeniz lazım. Yoksa tereyağı donacaktır.
Yoğurdunu hafif çekmiş sırının üzerine tereyağlı sosu dökün ve servis edin.
Elazığ'ın Yöresel lezzeti; Sırın hazır. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder