31 Ocak 2015 Cumartesi

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi


  

Soğan, sarımsak ailesinin bir ferdi olan pırasa, oldukça faydalı bir kış sebzesidir. Yoğum lif içeren ve A, B 6, C ve K vitamini kaynağı olan pırasa, güçlü bir antioksidandır. Çiğ haldeki pırasayı, yıkamadan, 10 güne kadar muhafaza edebilirsiniz. Ancak pişmiş pırasa 2 günden fazla bekletilmemelidir.

Pırasanın beyaz kısımları pürüzsüz, sap kısımları da mümkün olduğunca koyu yeşil olanı makbuldür. Ayıklanıp yıkanmış ve doğranmış pırasalarınızı 3 dakika haşladıktan sonra, 3 aya kadar derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Zeytinyağlı Pırasa Tarifi pek çoktur. Pirinç ya da bulgur ilaveli olarak da yapabileceğiniz zeytinyağlı pırasa yemeği, pratik ve en fazla 20-30 dakikada hazırlanabilecek kolay bir tariftir.

Malzemeler:

·         5-6 adet pırasa

·         2 adet havuç

·         1 adet soğan

·         2 adet domates

·         Zeytinyağı

·         Tuz

·         Karabiber

·         2 küp şeker

·         Bir çimdik tarçın

Hazırlanışı:

Ayıklanmış pırasaların beyaz kısımları velev şekilde kesilir. Havuçlar temizlenip, ister küp küp, ister yuvarlak dilimler halinde doğranır. Soğan ve domatesler de küp doğranır. Zeytinyağında soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Havuçlar eklenir ve onlar da sararıncaya kadar kavrulur. Küp domatesler ilave edilerek, hafif öldürülür. Şimdi pırasalar eklenir ve bir süre bütün malzeme bir arada kavrulduktan sonra, üzerine su, tuz, şeker ve karabiber eklenir. Çok çok az bir çimdik tarçının değişik bir lezzet verdiğini düşünüyorum ama bu tamamen arzuya bağlı. Suyunu ekleme aşamasında yine aynı şekilde arzuya bağlı olarak, pirinç ya da bulgur ekleyebilirsiniz. 15-20 dakika kadar pişmeye bırakın.

Zeytinyağlı Pırasa yemeğiniz hazır. Afiyet olsun…

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder